Θα το ετοιμάσεις εύκολα και στην ουσία θα διακοσμήσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ένα ψωμί – κόσμημα
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 1/2 κούπα νερό
- 35 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κούπα σταφίδες μαύρες
- 1 κούπα σταφίδες ξανθιές
- 1 φλιτζανάκι ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φλιτζανάκι ξύσμα λεμονιού
- 1 κούπα καρύδια
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κούπα λάδι καλό
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- Λίγο γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.
- Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό σε ένα μπολάκι.
- Προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι μαλακό.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα ξύσματα, τα καρύδια, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ταψάκια και την αφήνουμε για μία ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της
- Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας ψήσε στο φούρνο για 1 ώρα στους 220 βαθμούς.
- Στόλισε το ψωμί με ζύμη που έχεις κρατήσει. Μπορείς ακόμη και να τη χρωματίσεις σε ζωμό από παντάρια ή σπανάκι για να είναι το χριστόψωμο των Χριστουγέννων χρωματιστό