Χριστουγεννιάτικο κέικ απο την Κύπρο

Χριστουγεννιάτικο κέικ απο την Κύπρο

Συνταγή για νόστιμο και γιορτινό κέικ απο την όμορφη Κύπρο.

Υλικά:

  • 300 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 80 γρ.ζάχαρη καστανή
  • 5 αυγά
  • 170 γρ.λιωμένο βούτυρο
  • 30 ml κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι (χυμό & ξύσμα)
  • 50 γρ.σταφίδες
  • 50 γρ.αμύγδαλα
  • 50 γρ.καρύδια
  • 1 κ.γ.κανέλα
  • 1 κ.γ.γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.γ.ανθόνερο
  • 1 κ.γ.τζίντζερ
  • 1 κ.γ.μοσχοκάρυδο
  • 6 κομμάτια γλυκό περγαμόντο
  • 6 κομμάτια γλυκό κυδώνι
  • 1/2 φλ.κεράσια γλασαρισμένα
  • 100 mlγάλα
  • 1 κ.γ.σόδα
Για το γλάσο
  • 150 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ.γάλα
  • 1/2 κ.γ.υγρή βανίλια

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε το περγαμόντο και το κυδώνι. Τα κόβουμε και κυβάκια, μαζί με τα κεράσια και τα τοποθετούμε σε μπολ μαζί με το κονιάκ. Ψιλοκόβουμε και τα αμύγδαλα με τα καρύδια.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ᵒC στον αέρα.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το ανθόνερο, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού.
  4. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς με τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε μία ώρα περίπου.
  5. Για το γλάσο, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη με το γάλα και την υγρή βανίλια μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  6. Αφού έχει ψηθεί το κέικ και το έχουμε αφήσει να κρυώσει για 10 λεπτά, περιχύνουμε με το γλάσο.

πηγή