Αυτό το εορταστικό κέικ είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα σου. Νόστιμο, αφράτο, με σπογγώδη υφή.
Υλικά:
- 1 πακέτο ξηρή μαγιά (περίπου 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού)
- 1/4 κουτ. του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
- 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη σε κόκκους
- 1/3 φλιτζάνι χρυσές σταφίδες
- 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
- 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα ξινά κεράσια
- 1/4 του φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
- 6 κουτ. της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
- 1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά
- 1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
- Σπρέι μαγειρικής
Εκτέλεση:
- Αρχικά, ανακατεύεις τα τελευταία 4 υλικά σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνεις στην άκρη για 1 ώρα.
- Στραγγίζεις τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και κρατάς τα φρούτα και 2 κουταλάκια λικέρ ξεχωριστά.
- Στη συνέχεια, διαλύεις τη μαγιά και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη στο ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ και την αφήνεις για 5 λεπτά.
- Ανακατεύεις 1/2 ποτήρι αλεύρι και τα υπόλοιπα 6 συστατικά (με το 1/2 φλιτζάνι αλεύρι με κρόκο αυγού) σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
- Προσθέτεις το μείγμα της μαγιάς και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπάς για 1 λεπτό.
- Ανακατεύεις μέσα και τα μαριναρισμένα φρούτα, με 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, και το κουκουνάρι. Γυρίζεις τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ζυμώνεις μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 8 λεπτά) και προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι μια στο τόσο για να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια.
- Βάζεις τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχει ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και σκεπάζεις από πάνω.
- Άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα.
- Βάζεις τη ζύμη κάτω και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Χωρίζεις στη μέση, φτιάχνοντας δύο μπάλες και τις βάζεις σε δύο μπολ που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και τα αφήνεις να φουσκώσουν 1 ώρα.
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Βάζεις τις δύο ζύμες στο φούρνο και ψήνεις για 30 λεπτά.
- Μόλις το βγάλεις από το φούρνο και το αφήσεις να ξεκουραστεί, ανακατεύεις 2 κουταλάκια λικέρ και 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και αλείφεις την κορυφή του κέικ.
- Πασπαλίζεις ομοιόμορφα με τη ζάχαρη σε κόκκους.