ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ!

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ!

Το αγαπημένο μας παστίτσιο… αυτή τη φορά με πένες!

Υλικά:

400 γρ, πένες

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεκτο με χοιρινό

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

400 γρ. σάλτσα ντομάτας

1 φύλλο δάφνης

½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο

1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο ζεστό γάλα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

τριμμένο μοσχοκάρυδο

2 αυγά

½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τις σουρώνω και τις αφήνω σε ένα μπολ.

Σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να βράσει με τον κιμά για 4-5 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και αφαιρούμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά.

Για την μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι και το ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι και το μείγμα να γίνει λείο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε την μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρκετό μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν στο μείγμα. Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.

Σύνθεση φαγητού: Σε ένα ταψί ρίχνουμε στη βάση λίγες κουταλιές απο την μπεσαμέλ. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις πένες και απο πάνω τον κιμά (αφαιρούμε τη δάφνη). Στο τέλος βάζουμε την μπεσαμέλ και απο πάνω το κεφαλοτύρι. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, ώστε όταν ψηθεί να κάνει μια ωραία κρούστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 – 200°C για 45 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.