Το πιο νόστιμο τσουρεκί θα έχετε με αυτλη τη συνταγή!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
2 αυγά
300 ml γάλα
20 γρ. μαγιά νωπή ή 10 γρ. ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 αυγό για το άλειμμα
Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία της μαγιάς:
Αν χρησιμοποιείτε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε λίγο χλιαρό γάλα με 1 κουταλιά ζάχαρη και αφήστε τη για 10-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, προσθέστε την κατευθείαν στο αλεύρι χωρίς να τη διαλύσετε.
-
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στη μέση και ρίξτε τα αυγά, τη μαγιά (ή το μίγμα με τη μαγιά αν χρησιμοποιείτε νωπή) και το εκχύλισμα βανίλιας.Ζεστάνετε το γάλα και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει το βούτυρο (όχι να βράσει) και προσθέστε το στο μείγμα.Ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι.
-
Αναμονή:
Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Σχηματισμός τσουρεκιού:
Όταν η ζύμη φουσκώσει, ζυμώστε τη λίγο για να φύγει ο αέρας και χωρίστε τη σε τρία ίσα μέρη.Πλάστε τα μέρη σε μπαστούνια και πλέξτε τα για να φτιάξετε το τσουρέκι.
-
Αναμονή 2:
Τοποθετήστε το τσουρέκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήστε το να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα.
-
Αλείψιμο και ψήσιμο:
Χτυπήστε το αυγό και αλείψτε το τσουρέκι με ένα πινέλο.Αν θέλετε, πασπαλίστε με σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό απ’ έξω.
-
Σερβίρισμα:
Αφήστε το τσουρέκι να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
καλή απόλαυση!