Οι φυτικές τους ίνες σας κάνουν καλό στη δίαιτα, αλλά και στο έντερο, ενώ τα ίδια τα δαμάσκηνα είναι θρεπτικά και βιταμινούχα. Δείτε πώς να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Τα δαμάσκηνα είναι εξαιρετικές πηγές βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, ενώ και σε βιταμίνες δεν πάνε πίσω, με την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη κ.ά.
Με όποιον τρόπο κι αν τα τρώτε, αποξηραμένα ή φρέσκα, τα δαμάσκηνα «κρύβουν» πολλά οφέλη, γι’ αυτό δείτε πώς να τα βάλετε στη διατροφή σας.
Πρωινό: Προσθέστε τα στα δημητριακά σας ή φτιάξτε μάφιν χρησιμοποιώντας τη μισή δόση λαδιού που θα χρησιμοποιούσατε και αντικαταστήστε την άλλη μισή με πουρέ των αποξηραμένων αυτών φρούτων.
Μεσημεριανό: Χρησιμοποίησέ τα ψιλοκομμένα στις σαλάτες σας.
Βραδινό: Αναμείξτε 1 φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα, 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ και 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο. Με τα παραπάνω έχετε μια νόστιμη και υγιεινή σος, την οποία μπορείτε να περιχύσετε στο κοτόπουλο, το χοιρινό ή το μοσχάρι που σας έχει περισσέψει από το μεσημέρι.