Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με καρύδια

Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με καρύδια

Παραδοσιακός  και άψογα σιροπιασμένος μπακλαβάς με καρύδια.

Υλικά:

Για το γλυκό:

  • kg φύλλο κρούστας (20 φύλλα)
  • kg καρύδια θρυμματισμένα
  • 150 gr τρίμμα φρυγανιάς
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • 1 κ. γλυκού γαρίφαλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κ. σούπας ζάχαρη
  • 350 gr βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1½ κ. σούπας χυμός λεμονιού
  • φλούδα από ½ λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το βούτυρο  να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα καρύδια με το τρίμμα φρυγανιάς, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την ζάχαρη.
  • Άλειψε με βούτυρο ένα ορθογώνιο ταψί και στρώσε έξι φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο.
  • Με ένα κουτάλι πασπάλισε το έκτο φύλλο με λίγη από την γέμιση και από πάνω στρώσε το επόμενο φύλλο.
  • Επανάλαβε την διαδικασία, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο, απλώνοντας από πάνω γέμιση και καπακώνοντας με το επόμενο φύλλο.
  • Μόλις έχεις συμπληρώσει οκτώ φύλλα, στρώσε τα υπόλοιπα έξι που έχουν μείνει, αλείφοντας ενδιάμεσα το καθένα με βούτυρο.
  • Δίπλωσε τα τελειώματα των φύλλων προς τα μέσα και με ένα αιχμηρό μαχαίρι χάραξε κομμάτια στο γλυκό.
  • Περίχυσε το γλυκό με όσο λιωμένο βούτυρο έχει απομείνει και ράντισε με ελάχιστο νερό από τα δάχτυλά σου.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην προτελευταία θέση.
  • Ψήσε τον μπακλαβά για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάλε το μέλι, την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τον χυμό και την φλούδα λεμονιού.
  • Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, μέτρησε πέντε λεπτά και αφαίρεσε από την φωτιά.
  • Όσο είναι το σιρόπι και το γλυκό ακόμα καυτά, περίχυσε τον μπακλαβά με προσοχή, ώστε να πάει το υγρό παντού.
  • Μόλις απορροφήσει το σιρόπι, πασπάλισε αν θέλεις με έξτρα θρυμματισμένο καρύδι και άφησέ τον να κρυώσει για τουλάχιστον δύο ώρες πριν σερβίρεις.