Παραδοσιακός και άψογα σιροπιασμένος μπακλαβάς με καρύδια.
Υλικά:
Για το γλυκό:
- 1 kg φύλλο κρούστας (20 φύλλα)
- 1 kg καρύδια θρυμματισμένα
- 150 gr τρίμμα φρυγανιάς
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- 1 κ. γλυκού γαρίφαλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κ. σούπας ζάχαρη
- 350 gr βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
- 1 φλ. μέλι
- 3 φλ. ζάχαρη
- 3 φλ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1½ κ. σούπας χυμός λεμονιού
- φλούδα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα καρύδια με το τρίμμα φρυγανιάς, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την ζάχαρη.
- Άλειψε με βούτυρο ένα ορθογώνιο ταψί και στρώσε έξι φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο.
- Με ένα κουτάλι πασπάλισε το έκτο φύλλο με λίγη από την γέμιση και από πάνω στρώσε το επόμενο φύλλο.
- Επανάλαβε την διαδικασία, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο, απλώνοντας από πάνω γέμιση και καπακώνοντας με το επόμενο φύλλο.
- Μόλις έχεις συμπληρώσει οκτώ φύλλα, στρώσε τα υπόλοιπα έξι που έχουν μείνει, αλείφοντας ενδιάμεσα το καθένα με βούτυρο.
- Δίπλωσε τα τελειώματα των φύλλων προς τα μέσα και με ένα αιχμηρό μαχαίρι χάραξε κομμάτια στο γλυκό.
- Περίχυσε το γλυκό με όσο λιωμένο βούτυρο έχει απομείνει και ράντισε με ελάχιστο νερό από τα δάχτυλά σου.
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην προτελευταία θέση.
- Ψήσε τον μπακλαβά για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
- Σε μια κατσαρόλα βάλε το μέλι, την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τον χυμό και την φλούδα λεμονιού.
- Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, μέτρησε πέντε λεπτά και αφαίρεσε από την φωτιά.
- Όσο είναι το σιρόπι και το γλυκό ακόμα καυτά, περίχυσε τον μπακλαβά με προσοχή, ώστε να πάει το υγρό παντού.
- Μόλις απορροφήσει το σιρόπι, πασπάλισε αν θέλεις με έξτρα θρυμματισμένο καρύδι και άφησέ τον να κρυώσει για τουλάχιστον δύο ώρες πριν σερβίρεις.