Blue Monday: Σήμερα είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου

Blue Monday: Σήμερα είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου σήμερα ή για τους… μυημένους «Blue Monday», η πιο μελαγχολική και καταθλιπτική ημέρα του χρόνου – Πώς οι επιστήμονες κατέληξαν στη συγκεκριμένη ημέρα και τι ρόλο παίζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων

Η πιο μελαγχολική Δευτέρα του χρόνου, αλλά και η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, είναι η σημερινή, γνωστότερη και ως… Blue Monday. Πώς όμως καθιερώθηκε οι επιστήμονες κατέληξαν στη συγκεκριμένη ημέρα; Οπως αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες, την τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου, όλα τα συναισθήματα τείνουν στο αρνητικό καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν περάσει, όχι όμως τα οικονομικά προβλήματα ενώ οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως οι αποφάσεις που έχουν πάρει για το νέο έτος ίσως και να μην είναι τόσο εύκολες…

Πώς καθιερώθηκε η Blue Monday

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Μάλιστα, για να προωθήσουν καλύτερα τη διαφήμιση, κατέληξαν στο μότο «Κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό «χρώμα» στη θεωρία αυτή και το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Ο τελικός «νικητής» ήταν η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, καθώς συνδύασε τον άσχημο καιρό που (συνήθως) επικρατεί τον χειμώνα, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Βέβαια, εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω μαθηματική φόρμουλα θεωρείται ως «ψευδοεπιστήμη» και ο συγκεκριμένος τύπος δεν γίνεται δεκτός από τους μαθηματικούς, ενώ χλευάζεται από τους επιστήμονες ως παράλογος.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι αρκετές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων βάζουν αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα ως τη χειρότερή τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Κλιφ Αρνάλ, η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

πηγή