5 απλοί τρόποι για να αποφύγεις την εξάντληση στη δουλειά

5 απλοί τρόποι για να αποφύγεις την εξάντληση στη δουλειά
Να προλάβεις να βγάλεις τη δουλειά, να ανεχτείς τις ιδιοτροπίες των συναδέλφων, να μην κάνεις μεγάλα διαλείμματα, να κάτσεις σε πολύωρα meetings που θα έπρεπε να είναι email, να γελάσεις και με το αστειάκι του διευθυντή. Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο όγκος δουλειάς είναι μεγαλύτερος από ποτέ.
Σου ακούγονται όλα αυτά γνώριμα; Αν ναι ανήκεις στο 99% του εργατικού δυναμικού που έχουν περάσει τουλάχιστον μία «ζόρικη εποχή» στη δουλειά. Σαφώς κι επινόησα το συγκεκριμένο στατιστικό αλλά κάτι μου λέει πως αν μπορούσαμε να διενεργήσουμε μία ανάλογη έρευνα, το ποσοστό που θα βγάζαμε δεν θα ήταν πολύ μακριά από αυτό.
Είτε μιλάμε για την εποχή πριν τα Χριστούγεννα, είτε για τις αργίες, είτε για το καλοκάιρι, όλοι οι εργασιακοί τομείς έχουν τις παλίρροιες και τις άμπωτές τους. Και κάθε μία από αυτές τις πρώτες γεννά έντονο στρες και πίεση που μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες μέχρι και χρόνια γεμίζοντάς σε με άγχος και ανασφάλεια. Φυσιολογικό; Μέχρι ένα σημείο, ίσως ναι. Όμως όταν το άγχος αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά σου, είναι η ώρα να κάνεις κάτι για να το μειώσεις.
Παρακάτω ακολουθούν οι δικές μου προτάσεις, βασισμένες σε τεχνικές Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία σε κάθε τέτοια εποχή και, φυσικά, αν τίποτα μοιάζει να μην λειτουργεί, μην διστάζεις. Αναζήτησε τη βοήθειας ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

1. Δοκίμασε τη διαφραγματική αναπνοή

Κάθησε αναπαυτικά στην καρέκλα σου και κλείσε τα μάτια. Δοκίμασε τώρα να εισπνεύσεις από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά σου για 4 χρόνους. Αντίστοιχα, έκπνευσε από τη μύτη για 5-6 χρόνους, ξεφουσκώνοντας την κοιλιά. Συνέχισε έτσι μέχρι για λίγα λεπτά μέχρι να νιώσεις καλύτερα.

2. Βάλε στοπ στις επίμονες σκέψεις

«Δεν θα προλάβω! Θα αργήσω πάλι να φύγω. Θα ακούσω παράπονα. Δεν θα προλάβω!» Σε μια δύσκολη περίοδο αυτές οι αγχώδεις σκέψεις είναι όλο και πιο πυκνές. Την επόμενη φορά που θα τις παρατηρήσεις διέκοψέ τες και αναλογίσου «με βοηθά κάπου αυτή η σκέψη;» Αν όχι, τότε απαλά φέρε τον νου σου κάπου αλλού. Ένα εύκολο τρικ είναι να φέρνεις τη σκέψη στην εισπνοή και την εκπνοή σου και να συγκεντρώνεσαι εκεί για λίγο, πριν επιστρέψεις στην εργασία σου.

3. Φτιάξε μία λίστα εργασιών

Πόσα μικροπράγματα κρατάς στο μυαλό σου μέσα στη μέρα; Από μικρές δουλειές που θα κάνεις κάποια στιγμή “μετά” μέχρι μεγαλύτερες που όμως έχουν πολλά στάδια. Όλες αυτές οι πληροφορίες που συγκρατείς στον εγκέφαλό σου δεν μπορούν παρά να σου προκαλούν άγχος. Γι’ αυτό βάλτα στο χαρτί. Στο ξεκίνημα της ημέρας φτιάξε μία λίστα με τις βασικές εργασίες. Κι έπειτα μια ακόμα με τις πιο μικρές. Έτσι κάθε φορά που σου ζητείται κάτι γράφε το στη λίστα σου και αντίστοιχα σβήνε ό,τι ολοκληρώνεις. Τώρα έχεις απελευθερώσει χώρο στο μυαλό σου και μπορείς να είσαι σίγουρη πως δεν θα ξεχάσεις τίποτα. Κι αν η λίστα γίνει πολύ μεγάλη, συζήτησε με τους συναδέλφους σου την ανάληψη κάποιων εργασιών.

4. Βάλε όρια!

Μιας που μιλήσαμε για λίστα, ας μιλήσουμε και για όρια. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς για τα υγιή όρια, είναι όμως ίσως η πρώτη που αφορά την εργασία σου. Και βέβαια είναι πολύ εύκολο να κάνεις ένα ακόμα «μικρό πράγμα» πριν να φύγεις από το γραφείο όμως τα «μικροπράγματα» δεν τελειώνουν ποτέ, με λίγη κακή θέληση. Γι’ αυτό φτιάξε μία λίστα κι όταν την ολοκληρώσεις, φύγε και βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο για τις επαγγελματικές κλήσεις. Και αύριο, μέρα είναι!

5. Προγραμμάτισε ένα διάλειμμα

Έχεις ζήσει μέρες που να μην έχεις προλάβει να φας λόγω φόρτου εργασίας; Ή που να μην πηγαίνεις τουαλέτα επειδή προσπαθείς να προλάβεις ένα ώρα παράδοσης; Βάλε στο κινητό σου υπενθυμίσεις και κάθε 2 ώρες κάνε ένα σύντομο διάλειμμα. Και, φυσικά, πάρε 20-30 λεπτά για να απολαύσεις το γεύμα σου με ηρεμία. Θα κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που νιώθεις.

πηγή