Μια συνταγή για εκείνους που αγαπούν τις τάρτες με τη γλυκόξινη γεύση των κόκκινων φρούτων.
Υλικά
Για τη ζύμη
-
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος κρύο, από το ψυγείο
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αυγό
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την κρέμα
-
- 350 γρ. γάλα φρέσκο
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 λοβό βανίλιας
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 αυγό
- 3 κρόκους αυγών
- 40 γρ. κορν φλάουρ
Για το τελείωμα
- 500 γρ. φρούτα του δάσους φρέσκα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.
Βήμα 2
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με τον λοβό βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και όλα τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους).
Προτού πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Την αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνειά της. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας και τη μαλακώνουμε χτυπώντας τη με σύρμα ή στο μίξερ, για να πετύχουμε λεία υφή.
Βήμα 3
Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλ. με τη βοήθεια ενός πλάστη και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22-24 εκ. Απλώνουμε στο εσωτερικό της ένα κομμάτι μεμβράνη, τη γεμίζουμε με ρύζι για βάρος και την προψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 15΄.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για άλλα περίπου 15΄, έως ότου η τάρτα πάρει χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και με πολλή προσοχή ξεφορμάρουμε.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και καλύπτουμε με φρούτα του δάσους. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε ή αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.