Τα τέλεια πασχαλινά αυγά είναι αυτά που δεν έχουν σπάσει κατά το βράσιμο, έχουν ομοιόμορφο και έντονο χρώμα μετά τη βαφή, καθαρίζονται εύκολα χωρίς να χαλάει το ασπράδι και έχουν σωστή υφή στον κρόκο – ούτε πολύ μαλακός ούτε στεγνός με πράσινη απόχρωση.
Πώς όμως θα τα πετύχετε; Πώς θα καταφέρετε αρχικά να μην σπάνε κατά το βράσιμο;
Γιατί σπάνε τα πασχαλινά αυγά
Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας
Αν τα αυγά είναι κρύα από το ψυγείο και τα ρίξεις σε βραστό νερό, η απότομη διαστολή του κελύφους μπορεί να τα κάνει να σπάσουν.
Υπερβολικός βρασμός
Αν το νερό κοχλάζει δυνατά, τα αυγά χτυπιούνται μεταξύ τους και στις άκρες της κατσαρόλας, με αποτέλεσμα να ραγίσουν.
Χτύπημα στην κατσαρόλα
Αν ρίξεις τα αυγά απότομα στο νερό ή αν είναι στριμωγμένα μεταξύ τους, μπορεί να σπάσουν από την πίεση ή τις συγκρούσεις.
Αδύναμο κέλυφος
Τα αυγά με λεπτό τσόφλι είναι πιο ευαίσθητα και σπάνε πιο εύκολα. Μπορεί να οφείλεται στη διατροφή της κότας ή στο ότι είναι πολύ φρέσκα.
Παρουσία αέρα μέσα στο αυγό
Στη βάση του αυγού υπάρχει ένας μικρός αεροθάλαμος. Όταν το αυγό ζεσταίνεται, ο αέρας διαστέλλεται και πιέζει το κέλυφος, προκαλώντας ρωγμές.
Πώς να μην σπάνε τα πασχαλινά αυγά κατά το βράσιμο
Χρησιμοποίησε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Βγάλε τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το βράσιμο. Αν τα βράσεις απευθείας από το ψυγείο, η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ραγίσματα.
Βάλε αλάτι ή ξίδι στο νερό
Πρόσθεσε 1-2 κουταλιές αλάτι ή μια κουταλιά ξίδι στο νερό. Το αλάτι βοηθά στο να πήξει το ασπράδι αν κάποιο αυγό ραγίσει, ενώ το ξίδι δυναμώνει το τσόφλι.
Μην τα ρίχνεις σε βραστό νερό
Τοποθέτησε τα αυγά σε κρύο νερό και μετά βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά. Έτσι, θα ζεσταθούν σταδιακά και δεν θα σπάσουν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
Βράσε σε μέτρια φωτιά
Μην τα βράζεις σε δυνατή φωτιά γιατί οι φυσαλίδες του νερού μπορεί να τα χτυπήσουν μεταξύ τους και να ραγίσουν. Προτίμησε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για ήπιο βράσιμο.
Χρησιμοποίησε μια κουτάλα για να τα τοποθετήσεις προσεκτικά
Αν τα ρίξεις απότομα στην κατσαρόλα, μπορεί να χτυπήσουν και να σπάσουν. Χρησιμοποίησε κουτάλα ή λαβίδα για να τα τοποθετήσεις απαλά στο νερό.
Μην τα στριμώχνεις στην κατσαρόλα
Άφησε λίγο χώρο ανάμεσα στα αυγά για να μην χτυπιούνται μεταξύ τους κατά το βράσιμο.
Αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα, θα έχεις τέλεια, αψεγάδιαστα πασχαλινά αυγά!