Τα σημάδια που μαρτυρούν πως ο καφές ερεθίζει το στομάχι σου

Τα σημάδια που μαρτυρούν πως ο καφές ερεθίζει το στομάχι σου

Δε χρειάζεται να σταματήσεις την αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια – με μερικές αλλαγές, μπορείς να συνεχίσεις να τον απολαμβάνεις χωρίς προβλήματα

Όσο κι αν λατρεύουμε την καθημερινή μας συνήθεια του πρωινού καφέ, το στομάχι μας μπορεί να πει το αντίθετο. Ιδιαίτερα μετά από συνεχή κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίσεις μερικές μάλλον άβολες παρενέργειες εκτός από ένα ξέσπασμα ενέργειας—δηλαδή, πόνο στο στομάχι ή και δυσπεψία.

Οι ειδικοί στη διατροφή συμφωνούν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε εντελώς τον καφέ – το ρόφημα έχει οφέλη για την υγεία του εντέρου. Όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση του εαυτού σου, ώστε να ξέρεις τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αντέξει το στομάχι σου.

Μια ειδικός διατροφολόγος μοιράζεται όσα πρέπει να ξέρεις.

Σημάδια ότι ο καφές ερεθίζει το στομάχι σου
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Marisa Silver, υπάρχουν μερικά κοινά σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο καφές ερεθίζει το στομάχι σου, όπως: καούρα, δυσπεψία, πόνος στο πάνω μέρος του στομάχου ή στο στήθος και διάρροια. Εάν εμφανίσεις αυτά τα συμπτώματα, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα δύο συστατικών που βρίσκονται στο ποτό: καφεΐνη και/ή οξύ.

1. Ευαισθησία στην καφεΐνη
Έχεις πιει ποτέ ένα φλιτζάνι καφέ και ένιωσες την ξαφνική επιθυμία να πας στην τουαλέτα; Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα που προκαλείται από την καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ
. «Η καφεΐνη διεγείρει τις συσπάσεις στο έντερο και σε μεγάλες δόσεις, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα ανάγκη [της τουαλέτας] και διάρροια», λέει η Silver. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες παρενέργειες όπως παλινδρόμηση οξέος. «Μπορεί να διεγείρει την παραγωγή οξέος στο στομάχι, οδηγώντας σε στομαχικές διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα», προσθέτει η Silver.

2. Ερεθισμός από το οξύ
Εκτός από την καφεΐνη, τα οξέα του καφέ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό
. «Τα οξέα στον καφέ μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή περισσότερου στομαχικού οξέος και να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές», λέει η Silver, το οποίο, δυστυχώς, υπάρχει και στον καφέ χωρίς καφεΐνη. Και επειδή ο καφές είναι φυσικά πικρός, λέει ότι αυτό μπορεί στη συνέχεια να παράγει ακόμη περισσότερο οξύ. Και, ναι, αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένο ερεθισμό.

Πώς να μειώσεις τον ερεθισμό του στομάχου από τον καφέ
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να μετριαστεί αυτή η ανεπιθύμητη αντίδραση για όσους από εμάς δεν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τη μοναδική μας αληθινή αγάπη (τον καφέ, φυσικά).

1. Κόψε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη στη μέση
Για αρχή, η Silver συνιστά τη μείωση της καφεΐνης. «Παράγγειλε τον καφέ σου μισό ντεκαφεϊνέ, μισό κανονικό ή πιες ντεκαφεϊνέ εξ ολοκλήρου», λέει. Ο καφές χωρίς καφεΐνη – αν και περιέχει οξέα που μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό – προφανώς έχει πολύ λιγότερη καφεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον και τα δύο κοινά ερεθιστικά του καφέ δεν υπάρχουν ταυτόχρονα.

2. Πρόσθεσε μια πρέζα μαγειρική σόδα
Ένα άλλο hack που συνιστά η Silver είναι να πασπαλίζεις μια μικρή πρέζα μαγειρική σόδα στο φλιτζάνι του καφέ σου, η οποία λέει ότι μπορεί «να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος». Το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη μπορεί επίσης να κάνει το κόλπο. «Το γάλα αμυγδάλου είναι αλκαλικό, κάτι που δεν μοιάζει με άλλα γάλατα ξηρών καρπών και το αγελαδινό γάλα», που σημαίνει ότι θα βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων του pH του καφέ και θα τον κάνει λιγότερο ερεθιστικό για το έντερο.

3. Πιες τον καφέ σου με το φαγητό
Η Silver συνιστά επίσης να αποφεύγεις να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι, προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος της καφεΐνης και του οξέος. «Άκουσε το σώμα σου, γιατί η ευαισθησία του καθενός στην καφεΐνη και το οξύ είναι διαφορετική. Αν παρατηρήσεις ότι το να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι σου προκαλεί δυσπεψία, περίμενε μέχρι να φας για να πιείς τον καφέ σου και δες πώς αισθάνεσαι», λέει.

4. Δοκίμασε ένα διαφορετικό καφέ
Για να μειώσεις περαιτέρω τον ερεθισμό του στομάχου που αντιμετωπίζεις, η Silver συνιστά να αλλάξεις την παραγγελία σου λαμβάνοντας υπόψη μερικούς παράγοντες, όπως τη θερμοκρασία του καφέ, το είδος του ψησίματος, την περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τον τύπο του υπολείμματος καφέ που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Σύμφωνα με την ίδια, ο κρύος καφές περιέχει λιγότερο οξύ από τον ζεστό καφέ.

πηγή