Τι καλύτερο από το να περνάς τα Χριστούγεννα στη κουζίνα ετοιμάζοντας τα αγαπημένα σου γλυκά. Οι μυρωδιές τους μπορούν πραγματικά να σε ταξιδέψουν και να σε κάνουν να αισθανθείς το κλίμα των Χριστουγέννων. Εύκολη συνταγή για τα περίφημα cinnamon rolls.
Υλικά για 12 κομμάτια:
Για τη ζύμη
- 4 αυγά
- 175 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κτγ αλάτι
- 500 ml χλιαρό γάλα
- 125 γρ βούτυρο
- 1.2 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κσ ξηρή μαγιά
Για τη γέμιση
- 125 γρ βούτυρο
- 400 γρ καστανή ζάχαρη
- 3 κσ κανέλα
Για το γλάσο
- 500 γρ άχνη ζάχαρη
- 125 γρ βούτυρο
- 250 ml γάλα
Εκτέλεση:
Για να φτιάξεις τη ζύμη χτύπησε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Στη συνέχεια πρόσθεσε στο μείγμα το χλιαρό γάλα και το βούτυρο και συνέχισε να τα χτυπάς. Ρίξε σιγά σιγά τη μισή ποσότητα του αλευριού και έπειτα τη μαγιά και ανακάτεψε τα με το χέρι σου μέχρι το αλεύρι να έχει γίνει ένα με το μείγμα. Πρόσθεσε και το υπόλοιπο αλεύρι της συνταγής και συνέχισε να ζυμώνεις το ζυμαράκι σου για περίπου δέκα λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ακόμα αλεύρι προκειμένου το ζυμάρι σου να μη κολλάει στα τοιχώματα από το μπολ σου και να δημιουργεί μια όμορφη μπάλα. Σκέπασε τη ζύμη σου με μια ζεστή πετσέτα και άφησε τη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου μια ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί. Όταν είναι έτοιμη προθέρμανε τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς Κελσίου. Με τη βοήθεια ενός πλάστη άνοιξε τη ζύμη σου σε ένα τετράγωνο σχήμα διαστάσεων περίπου 45×60 .
Για να προσθέσεις τη γέμιση άπλωσε ομοιόμορφα το βούτυρο πάνω στο ζυμάρι σου. Για να σου είναι πιο εύκολο άσε το βούτυρο σου εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια πασπάλισε τη καστανή ζάχαρη και τη κανέλα πάνω στη ζύμη. Τύλιξε τη ζύμη από τη μεγαλύτερη πλευρά και στη συνέχεια κοψ τη σε 12 ίσα κομμάτια. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα ταψί που έχεις βουτυρώσει καλά και ψήσ τα για 15 περίπου λεπτά. Στο ενδιάμεσο ετοίμασε το γλάσο αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί. Μόλις τα ρολάκια σου βγουν από το φούρνο άφησε τα να κρυώσουν λίγο και ρίξε με ένα κουτάλι από πάνω τους το γλάσο. Σέρβιρε τα ζεστά για μέγιστη απόλαυση.