Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές.
Τα προϊόντα σοκολάτας έχουν προκαλέσει αρκετές εστίες σαλμονέλωσης στο παρελθόν. Η σοκολάτα είναι μια τροφή χαμηλής υγρασίας, στην οποία τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να επιμείνουν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά των προϊόντων σοκολάτας αυξάνει δυνητικά τη θερμική αντίσταση των βακτηρίων της σαλμονέλας και παρέχει προστασία από όξινες συνθήκες στο στομάχι Επομένως, ακόμη και ο μικρός αριθμός βακτηρίων σαλμονέλας στα προϊόντα σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Το πιο πρόσφατο περιστατικό που προκάλεσε εκατοντάδες σαλμονελώσεις σε μικρά παιδιά σημειώθηκε το 2022 από τα σοκολατένια αυγά Kinder έκπληξη της Ferrero.