Πώς να ψήσεις ή να βράσεις τα κάστανα

Πώς να ψήσεις ή να βράσεις τα κάστανα

Μερικές ιδέες για να βάλεις στα γέυματά σου τα κάστανα, τον απόλυτο χειμερινό ξηρό καρπό.

Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών αλλά το μαλακό τους τμήμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και θυμίζει δημητριακά.

Μερικά από τα οφέλη του κάστανου:

  • Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς που περιέχουν μόλις 4% νέρό, το κάστανο περιέχει 48% νερό.
  • Τα κάστανα περιέχουν τα λιγότερα λιπαρά από όλους  τους ξηρούς καρπούς με μόλις 1 γραμμάριο ανά μερίδα (τρία κάστανα). Η μικρή ποσότητα λίπους αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κύρια λιπαρά οξέα του κάστανου είναι το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ, δηλαδή τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την προστατευτική τους δράση στην καρδιά.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με 13 γραμμάρια. Σημαντικό ποσοστό αποτελούν οι φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • * Η περιεκτικότητα του κάστανου σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή και φτάνει το 1 γραμμάριο ανά μερίδα.
  • Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C, και μάλιστα σε ποσότητα 12 γραμμάρια ανά μερίδα. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (περιέχει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ).
  • Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή καλίου.

Πόσες θερμίδες έχουν τα κάστανα; 

Η μία μερίδα ψητά κάστανα, περιέχει 60 θερμίδες (στα 100 γραμμάρια φτάνουν τις 360 θερμίδες), όσο δηλαδή κι ένα μέτριο φρούτο. Με άλλα λόγια, 2 μέτρια κάστανα ή τρία μικρά δεν θα βγάλουν τη δίαιτά σου από το δρόμο της.

Προσοχή: οι μερίδες δεν είναι ίδιες όταν μιλάμε για γλυκό κάστανο, που εκεί η ζάχαρη στο σιρόπι απογειώνει τις θερμίδες.

Πώς να βράσω κάστανα; 

Για να βράσεις τα κάστανα κάνεις δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε ένα, στην πλευρά που είναι πιο κοίλη. Βάζεις τα κάστανα σε βρασμένο νερό και τα αφήνεις για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε ένα μπολ, σκεπασμένα με μια πετσέτα για δέκα λεπτά.

Πώς να καθαρίσω τα κάστανα; 

Η πετσέτα που θα αφήσει εκεί ύστερα από το μαγείρεμά τους, είναι το κλειδί για να τα καθαρίσεις εύκολα.  Οι ατμοί θα μαλακώσουν τη φλούδα τους και θα την αφαιρέσεις πανεύκολα. Φρόντισε να καθαρίσεις τα κάστανα όσο είναι ακόμα ζεστά, αφού αν κρυώσουν η διαδικασία γίνεται πολύ δύσκολη.

Tip: Επιλέγουμε κάστανα με γυαλιστερό «καβούκι», μικρά και όχι πολύ ελαφριά, μιας και είναι σημάδι πως είναι χαλασμένα.

Πώς να ψήσω τα κάστανα; 

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Χάραξε ένα «Χ» στη βάση κάθε κάστανου για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα.
  • Άπλωσε τα κάστανα σε ένα ταψάκι και ψήσε για 35-40 λεπτά.
  • Είναι έτοιμα όταν τα τρυπήσεις με ένα πιρούνι και καταλάβεις πως μπορείς να το βυθίσεις εύκολα στο εσωτερικό τους, σαν μια καλοψημένη πατάτα.
  • Καθάρισέ τα με τον ίδιο τρόπο όπως τα βραστά.

Πώς να φάω τα κάστανα; Δοκίμασέ τα:

  • Ψητά
  • Βρασμένα σε νερό και σε λίγο γάλα με ρίγανη
  • Ως πουρέ δίπλα στο κρέας αντί για πατάτα.

Ιδέες για να φας τα κάστανα με όλους τους τρόπους:

  • Στο τοστ με τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά
  • Αποξηραμένα κάστανα σε φέτες
  • Κάστανα σε σούπα
  • Κάστανο και στο κέικ
  • Κάστανο στο πρωινό μέσα στα δημητριακά
  • Ψητά και αγαπημένα τα κάστανα
  • Σαν πουρές δίπλα στα μπιφτέκι σου

πηγή