Βρήκαμε μια υπέροχη συνταγή του σεφ Πέτρου Συρίγου με όλα τα μυστικά για να πετύχεις ένα ζουμερό και ελαφρύ σουφλέ με τυριά και αλλαντικά, που σίγουρα έχεις στο ψυγείο.
Υλικά:
- 600 γρ ριγκατόνι
- 1 κρεμμύδι
- 15 μέτρια μανιτάρια
- 1 αυγό
- 100 γρ cheddar
- 100 γρ γραβιέρα
- 100 γρ παρμεζάνα
- 6 φέτες ζαμπόν
- 10 φέτες πεπερόνι
- 5 φέτες μπέικον
- 800 ml γάλα
- 80 γρ βούτυρο (αν δεν θέλεις βούτυρο, μπορείς να βάλεις ελαιόλαδο)
- 80 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- ½ κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
- 1 κ.τ.σ φρυγανιά
- 2 κ.τ.σ ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα ριγκατόνι για 9 λεπτά. (Προσοχή, μην παραβράσετε τα ριγκατόνι, τα θέλουμε λίγο al dente).
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Όταν πήξει προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τις μισές ποσότητες από τα τυριά (τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το ψήσιμο), προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κ.τ.σ ηλιέλαιο, όταν ζεσταθεί βάζουμε τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια, το κρεμμύδι που θα δώσει γλυκάδα, στη συνέχεια το μπέικον, το ζαμπόν και το πεπερόνι σε κυβάκια.
Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπoλ βάζουμε τη μπεσαμέλ, το ριγκατόνι, το μείγμα από το τηγάνι και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε σε ένα πυρέξ και από πάνω πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και την φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.