Μηλόπιτα!

Μηλόπιτα!

Μίλα μου για μήλα..! Νηστίσιμη μηλόπιτα με αφράτη ζύμη!

Υλικά για τη ζύμη:

250γρ. βούτυρο (μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου

200γρ. ζάχαρη

500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 βανίλια

ξύσμα απο μισό πορτοκάλι

Υλικά για τη γέμιση:

5 μήλα πράσινα και κόκκινα

1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

3/4 φλιτζάνι νερό

άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

 Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε μικρά κομματάκια. Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα μήλα, το νερό, τη ζάχαρη και τις κανέλες να σιγοβράσουν για περίπου 30΄λεπτά. Αν στο τέλος υπάρχει ακόμη ζουμί, το στραγγίζουμε.

Για τη ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα. Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, πλάθοντας με το χέρι, μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα δάχτυλά μας. Βγάζουμε το 1/3 του ζυμαριού στην άκρη και το υπόλοιπο το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι, φροντίζοντας να καλύψουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του.
Βάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε  σε όλη την επιφάνεια. Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνουμε με κουπατ της αρεσκείας μας σχέδια. Στη συγκεκριμένη κάναμε καρδιές. Εναλλακτικά για πιο κλασική εμφάνιση κάνουμε  λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε επάνω από τη γέμιση. Ψήνουμε στους 180 °C  σε προθερμασμένο φούρνο για 45 – 50 λεπτά. Αφού ψηθεί αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.